Swing mee met Fazil Say in Gershwins Rhapsody in Blue, ook neemt hij plaats achter de vleugel om zijn Silence of Anatolia te spelen. Het Nederlands Philharmonisch verklankt Dvořáks heimwee in de beroemde Negende symfonie, ‘Uit de Nieuwe Wereld’.

In 1892 trok Antonín Dvořák naar New York om daar voor veel geld het conservatorium te gaan leiden. Zijn beroemde Nieuwe Wereld-symfonie, de Negende, kent enkele Amerikaanse trekjes, maar staat bol van heimwee naar Bohemen. Twee jaar eerder was Morris Gershovitz, een immigrant uit Sint-Petersburg, in New York gearriveerd. Zijn zoon, de componist George Gershwin, adopteerde jazz, blues en Amerikaanse volksmuziek in zijn werk. Niets herinnert in Gershwins muziek aan het Rusland van zijn voorouders.

Afgelopen seizoen had de Turkse publiekslieveling Fazil Say een eigen Spotlight-serie in Het Concertgebouw, waarin hij met diverse musici samenwerkte. Ook klonken er composities van zijn hand. Say is pianist en componist en slaat het liefst bruggen tussen mensen, tussen Oost en West. Nu is hij terug in Amsterdam. Hij neemt plaats achter de toetsen om zijn Silence of Anatolia te spelen en hij brengt Gershwins meesterlijke Rhapsody in Blue, een stuk waarin Say zijn gevoel voor swing optimaal kwijt kan.

De muziekfragmenten komen uit een ander concert. Bezoekers horen in het te bestellen concert een andere uitvoering. Dit concert heeft een pauze.

MIS JE EEN CONCERT?

Hier kun je URLs van concerten toevoegen aan jazzfreak.nl. Alle jazz en geïmproviseerde muziekconcerten worden in principe opgenomen. De ingediende concerten worden eens per 7 dagen bekeken. Soms duurt het wat langer. Jazzfreak heeft het recht voor om concerten niet op te nemen (bijvoorbeeld als het qua stijl of kwaliteit niet op de website past).